12 Haziran 2015 Cuma

Elektronik Sigara ve Sağlık

Başka bi sitede yayınlanan eski bi yazımı derleyip toparladım ve blogumda yayınlamaya karar verdim:

Sağlıkla alakala bir soru soran arkadaşa değerlendirmesini yaptığım cihaz. aşağıda:

"Şimdi hocam, bildiğin gibi, esigarada duman değil buhar çekilir ciğerlere. Buhara her yerde, duştan saunaya, havadan çaya kadar her yerde maruz kalıyoruz zaten. Dumanın yananda zararsız denebilecek bi şeydir.

Buhar, likidin yakılmasıyla oluşur. Likitten bahsedeyim.

Su, nikotin, vg, pg ve aroma içerir. bu kadar. Evde bile yapılabilir. Aroma, bildiğimiz pastalarda falan kullanılan %100 zararsız bi madde. 7-8 liraya alınabilir. Su, bildiğimiz su. Nikotin bildiğimiz nikotin.

VG: gliserol veya gliserin, http://tr.wikipedia.org/wiki/Gliserin zararsız. zaten kullandığımız her üründe var.

PG: propilen glikol, http://ithaldepom.com/urun/propilen-glikol-pg-500-ml_226.aspx?CatId=145 Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bi yan etkisi bulunmayan madde. Zararsız. Her yerde kullanılıyor.

Şimdi gelelim esigaranin inceliklerine.

VG, buhar yoğunluğunu arttıran maddedir. Oranı ne kadar artarsa o kadar çok buhar çıkar.

PG, likidin aromasını arttırır. Yani aromayı daha iyi alırsın. Ayrıca boğaz vurumuna direkt etki eder. PGoranı arttıkça aroma ve boğaz vurumu artar. Şahsen %50'den fazla pg oranina sahip likitleri sevmem, kullanmam. Çok ağır oluyo çünkü. Bence ideali %20'dir. Ben en çok onu seviyorum hem boğaz vurumu az hem de. Buharı fazla olur.

PG ile VG oranı ters orantılıdır. Biri arttıkça diğeri azalır.



Esigara Türkiye'ye ithalatı yasak olan bi cihaz. Normal sigaraya göre çok çok ucuz, çok çok daha az zararlı ve temizdir. Sigara 1000 ise, esigara 1'dir. 6 ay toplam 300 liradan daha ucuza esigara içebilirsin. Normal sigarada bu parayı her ay verirsin. Pisliği de cabası. Ayrıca diğer insanlara verilen zarar da var.

Medyadaki haberler bilgisiz, bi boktan anlamayan sözde habercilerin yaptığı haberlerden ibaret. Doktor çıkmış, "daha zararlı olabilir." diyo. Lan dangalak onu biz de biliyoruz. Silikayı hiç değiştirmezsen, yüksek nikotin oranlı likidi deli gibi sömürerek içersen, likidi eline bulaştırdığında elini silmezsen elbette zararlı olur. Nikotin komasına girme ihtimalin doğar. Hoş, şimdiye kadar ben rastlamadım ama olur mu olur. Bilinçli tüketmedikten sonra sigara içmekten farkı kalmaz.

Dikkat et, hep hükümet yandaşı medya organlarında yapılır haberler. Neden? Sigara içeceksin ki senden vergi alacak hocam :) Senin sağlığın, adamların umrunda bile değil.

Hemen esigara.us sitesine üye ol. Bilinçlen, esigara içip içmemeye kendin karar ver. Zaten yeni üyeler satış bölümüne giremezler. Yani kimse sana satış yapıp bi şey kitlemeye çalışmaz. Çalışırsa da o forumda barinamaz. Normal piyasadan 20 lira fazla fiyat veren saticiyi itin götüne soktuklarina şahit oldum bi kere :) Misal, arkadaşın kaça aldı bilmem, joyetech eroll 140-150 liradır. internette başka sitelerde "garantili" denerek 250 liraya kitleniyo o sigara. Dünyanın hiçbir yerinde esigaranin atomizerine garanti verilmez. Sadece bataryaya verilebilir. Batarya da zaten 1 ayda hiç sorun çıkarmaz. Binde bir, o da belki. Yani 1 aylık garanti için 150 lira fazla fiyat çekiyor herifler. İnsanları korkutarak satış yapıyolar. Ben de kazık yedim mesela. 40 liralık aleti 120 liraya almıştım, sonradan anladim. :) Giren girdi ama...

Herneyse, sağlık konusuna geri dönelim.

Bak İngiltere'den bi profesör ne demiş: Profesör John Britton İngiltere’nin ilk tıp yüksek okulu Royal
College of Physicians’da tütün danışma hizmeti grubunun başkanı. Britton “nikotin kendi başına özellikle zararlı bir madde değil. Kafeinin etkileriyle birleştiği zaman tehlikeli oluyor.” diyor ve
ekliyor: “Eğer İngiltere’deki tüm sigara tiryakileri sigarayı bırakıp e-sigara içmeye başlarsa bugün hayatta olan insanların 5 milyonunu ölümden kurtarmış oluruz."

Haber linki: http://www.ntvmsnbc.com/id/25421436/

Haberde esigarayı kötüleyenler hep "Bilmiyoruz, emin değiliz, daha zararlı olabilir." diyo. Yahu arkadaş, bilmiyosan ne konuşuyosun? Dimi?

Bak, ayarı vermiş RUYAN isimli firma: http://www.hurriyet.com.tr/saglik/7950185.asp

Bir haber: http://www.yurtgazetesi.com.tr/saglik/bakanlik-neden-elektronik-sigara-ile-ugrasiyor-h33828.html

Esigara hakkinda bi analiz: http://www.kanser.gov.tr/Dosya/Bilgi-Dokumanlari/raporlar/e-sigara.pdf

Genel olarak korkunun nedeni, bilinçli tüketilmemesi durumudur. İyi de mantıken, bilinçli kullanmıyosan internetten televizyona, hamburgerden prezervatife kadar her şey zararlıdır zaten. Böyle bi mantık olabilir mi?

Akademisyen isimlerini Google'dan teyit ettim. Uydurma bi kaynak değil. Gerçekten de sigara ve esigarayla ilgili çalışma yapan insanlar.

Akciğerde su toplanmasi olayi tamamen uydurma. Şehir efsanesi.

Esigaraya karşi çikanlar genelde nikotin bağimliliğini toptan yok etmek isteyen insanlar. Bu yüzden karşilar.

Şahsen, esigaranin zararsız olduğunu düşünmüyorum. Çok ufak da olsa zarari elbette ki vardir. Günümüzde neyin zarari yok ki? Radyasyonun Allahini ye, yağli hamburgerleri götür, internet ve online oyun bağimlisi ol ama esigara içme...

Normal sigaranin yanında milyon kat zararsizdir. Kullanmasam inanicam haa. Öyle de ikna ediciler ki. Sanirsin bonzai içiyoruz amina koyim.

Burada sağlık konusunu inceledik. Eğer karar verip de esigara kullanmaya başlarsan haber ver. Kullanmanin inceliklerini, nereden ne alman gerektiğini detaylica yine yazarim.

Ben bunu sigarayi birakmak için kullanmiyorum. Tekrar belirteyim. Soğuk havada, kapali mekanda içebilmek için kullaniyorum.

Anlamadiğin yeri sorabilirsin. :)"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder