27 Mart 2017 Pazartesi

Amerikan Futbolu - 2

Daha önce oyuncu tiplerinden bahsetmiştim. Şimdi biraz da oynanıştan, mantığından bahsedeyim de biraz daha kafan karışsın sayın okuyucu.

Bak şimdi. Bu sporun temelinde her spor gibi rakip takımdan daha fazla sayı alıp galip olmak vardır. Bunun için touchdown denen sayıya (6 puandır), field goal'e (3 puandır), safety'ye (2 puandır), pat vuruşuna (1 puandır) ya da extra'da hücum denemesine (2 puandır) ihtiyaç duyarsın. Pat vuruşu ve extra hücum denemesi dediklerim touchdown yaptığınızda sahip olduğunuz haktır. Kafanıza göre yapamazsınız yani.

Şimdi, 4 adet hücumda, topu 10 yard ileriye taşıma şartı vardır. Taşıyamazsan topu rakibe bazı oyunlarla teslim etmek zorundasın. (Sonra girerim ona.) Mesela ilk hücum hakkın diyelim. 10 yard alman gerek. 3 yard aldın. Şimdi 2. hakkın ve 7 yard almak zorundasın demektir. Oyun devam etti, 4 yard daha aldın. Şimdi 3. hakkın ve 3 yard almak zorundasın. Tekrar oyun başladı, 5 yard aldın ve 4 hak içinde 10 yardı almış oldun. (Hatta 12 yard almış oldun.) Şimdi adamının düştüğü yerde sana tekrar 4 hak ve 10 yard alma şartı sunulur. Temel prensip bu. anladın mı? 

Böyle böyle gidip rakip end zone'a girersen 6 sayı alırsın. Ardından İki seçenek verirler. Ya pat vuruşuyla 1 sayı al ya da bi hücum daha yapıp (2 yard mesafeden) 2 puan al. Seçim senin. 

Pası yakalayıp touchdown yapan oyuncu:


Bir puanlık ekstra hücum denemesi:


Bu da fevkalade bir iki sayılık ekstra hücumu:




Field goal denen zımbırtı da şöyle olur. Bak şimdi. 3. hücum hakkını kullandığın halde dangalak hücum line'ı yüzünden sadece 2 yard alabildin diyelim. 4. hücum ve 8 yard alman gerek. Alabilir misin? İmkansız.. 3 hücumda 2 yardı zor alan hücum takımı tek hücumda 8 yard alacak öyle mi? Dinle beni; kaleye yakın mısın? Topun bulunduğu yerden yaklaşik 5-10 yard daha geriden sağlam bi vuruşla topu kaleye yetiştirip iki direğin arasından geçirebilir misin? Hah! İşte o zaman field goal kullanıcaksın kardeşim. Az önce 1 puanlık ekstradan bahsetmiştim ya, bu onun daha uzaktan yapılanı. Sayı alma prensibi tamamen aynı. Top center oyuncusu tarafından evlenme teklifi edermiş gibi yere diz çökmüş olan holder'a atılır. Holder topu kaptığı gibi yere diker. Sen de topa bi koyarsın, anasının nikahına kadar gider. Eğer iki direğin arasından geçerse 3 puanı aldın. Geçmezse üçün birini aldın. Üstüne bi de rakip takım o field goal vuruşu yaptığın yerden hücum edecek. Tebrikler beceriksiz kardeşim...

Field Goal'e başarılı ve başarısız iki örnek:




Safety: hücum eden takımın topu elinde tutan veya topla koşan, topa sahip oyuncusunu kendi end zone'unda (onun end zone'unda) düşürdüysen 2 puan alırsın. Üste bi de hücum hakkı sana geçer. Mis! Kebap!

Safety'ye örnek:




Kafan karıştıysa sor. Bol bol oku. Bilgisayarda oyna, gerçekte oyna. Yoksa öğrenemezsin.


Yanlış ve hatalı bilgiler verdiysem uyarabilirsin, düzeltirim. Selametle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder